Bielorusko: Opozičné strany stiahli kandidátov z parlamentných volieb

17.09.2012 Celý región

Minsk 17. septembra (TASR) - Bieloruská opozícia stiahla kandidátov z víkendových parlamentných volieb. Volebná komisia dnes potvrdila, že Jednotná občianska strana (OGP) a Bieloruský ľudový front (BNF) odvolali svoje kandidačné listiny, informovala agentúra AP.

Obe hlavné opozičné strany sa podľa predošlých správ rozhodli pre bojkot nedeľňajšieho hlasovania na protest proti perzekúcii zo strany úradov. Vláda tiež odmietla vyhovieť ich žiadosti na prepustenie väzňov, ktorých považujú za zadržiavaných z politických dôvodov.

Predstavitelia bieloruskej opozície sa okrem toho domnievajú, že pri sčítaní hlasov budú výsledky manipulované v prospech politického bloku prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý je na čele krajiny od roku 1996.

Po stiahnutí dvoch hlavných opozičných strán sa bude o kreslá v dolnej komore parlamentu v nedeľu uchádzať len niekoľko opozičných kandidátov.

Voliči môžu hlasovať už od utorka bez uvedenia dôvodu, pre ktorý sa rozhodli odovzdať hlasy skôr ako v nedeľu. Volebné urny pritom stoja vo volebných miestnostiach nestrážené niekoľko dní, čo pozorovatelia už dlho označujú za obrovský zdroj podvodov, konštatovala AP.

Západní pozorovatelia posúdili všetky voľby v Bielorusku v posledných rokoch ako nedemokratické.
 

Vyberte región